Waardevol werken in Corona tijd

Op woensdagmiddag 13 mei vond de tweede bijeenkomst plaats uit de serie Waardevol werken van Rotterdammer Centraal. Opnieuw onder enthousiaste begeleiding van Micha en Patrick, docenten design ethics van de Hogeschool Rotterdam en Leiden.

Omdat we dit keer niet bij de Hogeschool konden afspreken, hielden we een digitale bijeenkomst met een divers groepje Rotterdamse dienstverleners. Micha vatte nog kort de eerste bijeenkomst samen met de definitie van ethiek en moraal, en gaf enkele mooie voorbeelden van ethische dilemma’s in deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan de discussies die nu plaatsvinden over de Corona apps, met het achterliggende dilemma gezondheid versus privacy.

Ook dit keer gingen we aan de slag met actuele vraagstukken in ons werk aan de hand van onderstaande model.

Na een rondje waarin iedereen de eigen dilemma’s kenbaar maakte, zijn we in twee groepjes uiteengegaan en hebben we gesproken over:

  1. De digitalisering versnelt in Corona tijd. Videobellen is het nieuwe normaal. Hoe inclusief zijn we dan als dienstverleners?
  2. Co-creatie met de Rotterdammer is in de Corona tijd niet eenvoudig. Voor je het weet ben je aan het samenscholen op straat, en dit wil je als dienstverlener niet veroorzaken. Maar hoe kun je dan nog goed je werk doen mét de Rotterdammer?

Super boeiende onderwerpen waar we in het najaar de verdieping mee in willen gaan in een derde sessie waardevol werken. Waar hebben we het deze tweede sessie bijvoorbeeld over gehad?

Bij digitale inclusie draait het vaak om de kloof tussen generaties. Wat kunnen we als dienstverlener betekenen voor ouderen en andere minder digitaal vaardigen? Gesproken is over de initiatieven die bijvoorbeeld de Rabobank neemt. Daar worden bijvoorbeeld ipads en computers aangeboden, processen vergemakkelijkt en een senioren service aangeboden. Vraag die in de groep naar voren kwam, is hoe je empathie anders kunt framen zodat mensen elkaar gaan helpen.

In de groep die sprak over co-creatie in Corona tijd, zijn we gaan kijken hoe we een hybride vorm kunnen ontwikkelen waarbij digitaal en live in elkaar overgaan. Co-creatie moet mogelijk zijn, we moeten alleen creatief worden in de manier waarop we dat doen. Daarbij kan selectief zijn ook een optie zijn, door bijvoorbeeld uit te gaan van extreme situaties. Je kunt namelijk wel denken een optimale aanpak te hanteren, maar optimaal betekent vaak een suboptimale oplossing. En als je uitgaat van de extremen (schijnbaar suboptimaal) krijg je juist vaak wél een optimale oplossing. Omdenken dus….

Wil jij ook wel eens anders over je werk nadenken en met professionals uit andere organisaties praten over de dilemma’s in je werk? Kom dan in het najaar naar de vervolgbijeenkomst van Waardevol werken. Het is geen probleem als je niet aanwezig was bij de eerdere bijeenkomsten. Iedereen is welkom!