Veel inspiratie bij de groene stadswandeling
Wat een heerlijke zonnige dag was het 28 september voor de groene stadswandeling ‘In het groen komt alles samen’.
De deelnemers waren vol interesse en verwondering over de verschillende vormen van groen en wat het doet voor de stad. En dat was precies de bedoeling. Dat geeft inspiratie voor nog meer groen in Rotterdam!
Heel belangrijk, want in het groen komt alles samen….
Het groen dient onder andere als waterbergingsgebied en draagt bij aan verkoeling van de stad (zelfs de kleine geveltuinen, boomspiegels, maar ook groene daken). Het zorgt voor ontspanning en gezondheid, het is mooi, mensen komen er samen, werken er samen en worden er opgeleid. Ook maakt het ons bewust waar ons voedsel vandaan komt. Kortom het groen draagt bij aan een goede leefomgeving voor mens, dier en plant.
Natuurlijk zijn er uitdagingen om de stad te vergroenen, maar er liggen ook veel kansen. De gemeente Rotterdam en de waterschappen staan open voor ideeën en initiatieven van bewoners. Er zijn subsidies zoals voor het aanleggen van geveltuinen, groene daken en Opzoomer initiatieven. Er is zelfs een tegeltaxi service als je geen raad weet met de overgebleven straattegels van je geveltuin. En kijk eens wat je kunt doen in je eigen tuin. Samen kunnen er mooie dingen ontstaan!
Heb je vragen of ideeën over groen in de buitenruimte, neem contact op met jouw Wijkregisseur. Meer informatie vind je ook op de pagina van de Groenmakelaar.
De stadswandeling
We wandelden door Rotterdam West en hoorden mooie verhalen, voorbeelden en inspirerende bewonersinitiatieven van het Essenburgpark en de Voedseltuin, beide onderdeel van de Groene connectie, een 8 km lang groen pad door Rotterdam West.
Het Essenburgpark is dankzij bewoners en in samenwerking met het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en Stadsbeheer een paar jaar geleden tot stand gekomen. Het is een mooi groen park met pure natuur waar veel mensen een plek vinden voor rust en samenkomen.
De totstandkoming en huidige samenwerkingsvorm is uniek. Zonder volhardendheid, energie en ideeën van de bewoners was het er zeker niet geweest. En ook het Hoogheemraadschap is er blij mee en ervaart hoe goed deze samenwerkingsvorm met de bewoners en Stadsbeheer werkt.
Bij de Heemraadsingel nam Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam ons mee in de leefwereld van de dieren en hoe zij het groen waarderen. Hij liet ons kennismaken met de krakeend, vertelde waarom trekvogels blij zijn met zo’n groene strook door de stad en nam ons mee in de strubbelingen van de meerkoet. Die bouwt graag zijn nest op een fontein met alle gevolgen van dien als de ambtenaar van de gemeente de fonteinen in het voorjaar aanzet. Gelukkig is er een oplossing voor gevonden.
Na de Heemraadsingel dwaalden we de door Rotterdamse straten, langs geveltuinen, groen aangeklede boomspiegels, pleinen met groen, bankjes en speelmogelijkheden en het groene Dakpark. En natuurlijk wandelden we ook door straten waar weinig groen te vinden was, er geen geveltuinen waren, wat gelijk een andere sfeer gaf.
We eindigden de wandeling in de Voedseltuin bij de Keileweg. Dit initiatief is ontstaan vanuit het idee om zelf voedsel te produceren voor de Voedselbank op het naastgelegen braakliggende terrein. De gemeente heeft de initiatiefnemers hiervoor 10 jaar geleden de ruimte gegeven. De plek is intussen uitgegroeid tot een schitterende tuin met veel mooie groenten, kruiden, een kas met (exotische) groenten, veel vrijwilligers en sociale ontmoetingen. Een plek die niet meer weg te denken is in de wijk.
Met een afsluitende borrel en hapjes van de Tafel van Zeven werd er nog lang nagepraat bij de Voedseltuin.