Stoepgroepen; ‘kleine’ bewonersideeën verbinden aan het ‘grotere’ groen
Donderdag 17 november maakten we via de stoepwandeling kennis met ‘stoepgroepen’. Vanwege het regenachtige weer, nam Jan van der Wolde, initiatiefnemer van de stoepgroepen, ons eerst mee naar maquettes over vergroening van buurten in het Timmerhuis. Later zijn we toch een wandeling in de wijk gaan maken. Want als je het ziet, begint het pas écht te leven.
Bewoner en sociaal hovenier Stefan Herwig, vertelde over zijn groene ideeën en hoe dat met hulp van de juiste mensen tot mooie groene buurtinitiatieven in de Agniesebuurt komt. Liesbeth Werleman, bewoner van de Agniesebuurt, en tevens ambtenaar bij de gemeente, had ook allerlei groene ideeën voor haar straat. Ook dat krijgt steeds meer vorm.
Stoepgroepen, motoren en makelaars
Stoepgroepen beginnen daar waar bewoners, een sociaal hovenier zoals Stefan, een idee hebben, zin hebben om iets te doen om hun straat en buurt te vergroenen. We ontdekten dat zij echt een motor zijn die bewoners en organisaties samen brengen (zoals op een burendag in de Agniesebuurt) en die uiteindelijk samen met de hulp van Jan een stoepgroep vormen.
Met hulp van allerlei partijen en creatieve dienstverleners en ambtenaren die als een soort makelaar fungeren, kunnen deze initiatieven hun weg vinden zodat ze ook echt gerealiseerd gaan worden. Landschapsarchitecten worden erbij gehaald om bewoners met goede vakkennis te ondersteunen, andere partijen worden betrokken, potjes voor financiering worden gevonden en zo wordt er gaandeweg iets groens gecreëerd in de wijk wat mede door de stoepgroep gedragen wordt.
Lastig is nog wel de langere termijn. Om voldoende financiering te vinden, maar ook om de energie erin te houden.
Mensen die meehelpen staan met één been in de organisatie en één been in de wijk
Wat Stefan opvalt is dat mensen die vanuit organisaties aan buurt-/bewonersinitiatieven meehelpen meestal met één been in de organisatie staan én met één been in de wijk. Ze vervullen zo een cruciale verbindingsrol, waardoor samen aan groen gebouwd kan worden. In wijken waar samenwerkingen lastiger tot stand komen, kan het zinvol zijn een soort makelaar in te schakelen die die verbindingen gaat leggen.
Verbinden van het kleine met het grote….of andersom
De stoepgroepen beginnen dus ‘klein’ vanuit bewoners, maar zijn wel verbonden met het gemeente plan voor acht grote stadsparken in de stad. Komende jaren verandert verkeersplein Hofplein tot het Hofpleinpark en wordt de oude Hofpleinlijn het Hofbogenpark. De Agniesebuurt ligt midden in het Hofbogenpark. Door de stoepgroepen wordt er ook tussen de stadsparken steeds meer vergroend. Het kleine en het grote komen zo mooi samen. En natuurlijk tellen veel kleine dingen bij elkaar op tot iets groots.
Sociaal, groen en gezond
Stefan vertelt hoe hij bewoners, scholen en partijen als Havensteder samenbrengt in de Agniesebuurt en er zo groenvakken en geveltuinen met kruiden aanlegt die door de praktijkschool in de wijk worden onderhouden. Zo ontstaan er ook weer allerlei nieuwe sociale contacten.
Zijn ervaring is dat vragen stellen aan bewoners wat ze willen met groen niet zoveel zin heeft. “Je moet wat doen, zichtbaar zijn op straat. Dan kom je met bewoners in gesprek en gaan ze meedoen.”
In buurten waar mensen het wat minder breed hebben en groen niet vanzelfsprekend is, werkt hij het liefst. Daar is echt wat te winnen op allerlei vlakken.
“Als bewoners hadden we wel geduld nodig, maar nu willen we steeds meer vergroenen”
Liesbeth vertelt dat ze het lange wachten op reacties vanuit de gemeente in het begin wel lastig heeft gevonden. Toch kwam er langzaam beweging in met hulp van Jan en collega Joke. Nu is de buurt heel blij met het eerste groene resultaat en blijven ze ideeën bedenken om de buurt nog meer te vergroenen.