Mensen maken de wijk

De bijeenkomst

Op 1 april 2021 vond weer een bijzondere en unieke bijeenkomst plaats van Rotterdammer Centraal. Deze bijeenkomst stond in het teken van de ervaringen van de Zorgvrijstaat Rotterdam West en het netwerk Geestverwanten. Deze ervaringen zijn de basis geweest voor een onderzoek naar het creëren van een wijk waarin je wordt uitgenodigd elkaar te ontmoeten en bij te dragen op een manier die bij jou als bewoner of als professional past. Kennis uit dit onderzoek werd tijdens de bijeenkomst gedeeld.

Een persoonlijk verhaal

De bijeenkomst startte met het verhaal van Martijn. Een persoonlijk verhaal van een Rotterdammer die na een burn-out in Rotterdam West kwam wonen. Tijdens zijn zoektocht naar het hervinden van zichzelf, het ontdekken van de wijk en initiatieven in zijn nieuwe omgeving, kwam hij op de site van de Zorgvrijstaat uit en van het één kwam het ander. Niks moet, zo vertelde hij, je kunt gewoon zijn wie je bent in het netwerk. En omdat hij een achtergrond als onderzoeker heeft, stond hij een tijdje later actieonderzoek te doen in de wijk. Voor hem biedt de Zorgvrijstaat het echte ont-moeten en een netwerk van mensen waar je op kunt terugvallen en waar hij zich toe uitgenodigd voelde door de vraag: “Wat wil jij, waar heb jij behoefte aan? “

Het informele netwerk

Daarna vertelden de initiatiefnemers van de Zorgvrijstaat over wat zij zien en horen in de wijk en wat belangrijke verbindende factoren zijn: er zijn de wijkmaaltijden, de inloopspreekuren, het contact van mens tot mens en het opzetten van je professionele pet of het inschakelen van professionals als er meer nodig is.  In Rotterdam West heeft de Zorgvrijstaat een netwerk Geestverwanten gestart waar vragen over mentaal welbevinden en psychische gezondheid centraal staan. En hoe lastig is het om een informeel netwerk als Geestverwanten te koppelen aan formele netwerken van bijvoorbeeld zorginstellingen en de gemeente. Of zoals het heel mooi werd samengevat: “hoe vind je het hokje, en pas je wel in dat hokje?”

Het actieonderzoek in het netwerk

Heel veel goede energie in Rotterdam West dus. Dit was de reden om onderzoekers van Social Work InHolland te vragen deel te nemen aan het netwerk en vanuit deze actieve deelname te onderzoeken hoe de samenwerking in dit netwerk werkt. Een werkwijze die zij op een mooie manier ontsloten hebben door de presentatie die te vinden is op deze site en dat herhaald kan worden in andere Rotterdamse wijken. Ook nu weer een enthousiast verhaal wat uitmondde in veel vragen vanuit het netwerk van Rotterdammer Centraal.

Ons gesprek en het verbinden van informele met formele netwerken

Een open en prettig gesprek ontstond. Over hoe je in een netwerk meerdere rollen hebt. Hoe je elkaar kunt stimuleren een nieuwe (ambachtelijke) rol op te pakken als sociaal werker, onderzoeker of iets anders.  En hoe belangrijk het is om transdisciplinaire samenwerking te creëren: dus iets overpakken van een ander en dan met jouw kennis iemand verder helpen en waar nodig weer een ander erbij halen. Zo help je elkaar in de wijk. Dat dit niet eenvoudig is, laat zich wel raden. De verschillende petten, de verschillende rollen, de achterliggende systemen; ze leveren ook dilemma’s op en nieuwe rollen die nog volop in ontwikkeling zijn.

Belangrijke leerpunten zijn het overbruggen van elkaars taal en het vertragen van beleid. BSN nummers, formulieren en aanbestedingen uit de systeemwereld sluiten niet aan op de leefwereld van mensen. Je buurman ís geen nummer, je práát met je buurvrouw en na 4 jaar krijg je niet plots allemaal nieuwe buren zoals bij een aanbesteding wel gebeurt.

En zo zijn we ook het gesprek geëindigd, namelijk door onze netwerken aan elkaar te verbinden. Want, zoals ook werd gezegd:

“Wiens werkelijkheid staat nu centraal?”

De naam van ons netwerk zegt het al: die van de Rotterdammer!

Meer lezen? Zie de onderstaande presentatie óf neem contact op met  https://www.zorgvrijstaat.nl/contact/

Presentatie Zorgvrijstaat voor Rotterdammer centraal 1-4-2021

Wil je het onderzoek over het netwerk Geestverwanten nog nalezen?

https://sway.office.com/r5HEAlv6JHaK7ShE?ref=email&loc=play

Wil je zelf een leerwerkgemeenschap opzetten? Lees dan deze handreiking!

ZVS handreiking LWG

Met dank aan Jolande van ‘t Woudt voor de collages bij deze blogpost!