Het start met een doosje vol verrassingen….

Design sprint week

Van 16 november tot 20 november 2020 vond de nationale design sprint week voor de overheid plaats, georganiseerd door Gebruiker Centraal. Daar hebben we als Rotterdammer Centraal natuurlijk aan meegedaan. Ook al behoren we als Rotterdamse dienstverleners niet allemaal tot de (semi)overheid, we delen natuurlijk wel dezelfde doelgroep, de Rotterdammer. En dat is een mooi uitgangspunt voor een design sprint.

Een paar maanden vóór de start van de design week hebben we binnen ons netwerk een oproep gedaan, wie er mee wilde doen aan deze design sprint. Uiteindelijk zijn we met een groepje professionals van woningcorporatie Havensteder, het Maasstadziekenhuis, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, MEE Rotterdam Rijnmond, de gemeente Rotterdam én een Rotterdamse UX-er van Sogeti bij elkaar gekomen om een gedeeld vraagstuk te bedenken. En uiteraard om elkaar beter te leren kennen, want niet iedereen kende elkaar. Een bijzonder en uniek team!

Op de eerste design sprint dag op 16 november zijn we van start gegaan met de volgende vraag:

“Hoe kunnen we een jongere met een beperking helpen bij de overgang naar meerderjarigheid (17>18) vanuit onze verschillende organisaties?”

Daarna zijn we vier volle dagen samen aan de slag gegaan. Helaas konden we vanwege Corona niet bij elkaar komen, maar petje af voor de organisatie bij Gebruiker Centraal: de digitale variant was tot in de puntjes voorbereid en het ging boven verwachting goed om digitaal samen de sprint door te maken.

Maandag 16 november Map & Sketch

Dag 1 stond in het teken van het scherper krijgen van de vraag. Dit hebben we onder andere gedaan door in gesprek te gaan met een expert van de doelgroep en door een 18 jarige te vragen hoe haar verjaardag de week ervoor was geweest. Super nuttig om op deze manier dichtbij de ervaringen van de doelgroep te komen. En fijn om daarmee ook toegang te krijgen tot een bestaand boekje van MEE om 18 jarigen te begeleiden, en brieven te zien die vanuit instanties gestuurd worden naar een 18 jarige. De eerste dag was een volle en intensieve dag met veel inzichten zoals:

Belangrijk inzicht van deze dag was, dat we zagen dat het voor alle 17 jarigen (en hun ouders) best lastig is om te snappen wat er op je af komt als je 18 wordt. Wat moet je regelen, waar ben je verantwoordelijk voor? De onderzoeksvraag hebben we dan ook na dag 1 gewijzigd in:

“Hoe kunnen we het voor iedere jongere makkelijker maken om de overgang van 17 naar 18 jaar met de juiste ondersteuning te doorlopen?”

Dinsdag 17 november Decide & Story board

Op dinsdag konden we helemaal los gaan om allerlei creatieve ideeën te bedenken. Goede ideeën van buiten hebben we verzameld, zoals de Rotterdamse douwers die – samen met Rotterdamse jongeren die problemen hebben – hun belemmeringen aanpakt, doelen stelt en ambities waarmaakt. En toevallig zaten ze bij teamlid Janneke om de hoek. Dus hup – zoals het hoort in een design sprint – tijdens de pauze even naar buiten en vragen of een jongere van de Rotterdamse douwers de volgende dag met ons mee kan denken. En dat lukte!

Met veel energie sloten we de tweede dag af:

Woensdag 18 november Prototype

Dag 3 was voor mij een dag om nooit te vergeten. We deelden ons als team op zodat we twee prototypes én een testscript konden maken. De prototypes bestonden uit: een Rotterdams verrassingspakketje dat thuis bezorgd wordt en als een feestje aanvoelt omdat je 18 wordt. En waarin verwezen wordt naar een app waarin je geholpen wordt om alles te regelen wat je móet regelen als je 18 wordt. Ook de app hadden we uitgewerkt met schermen waar je op kon klikken en waardoor het leek of je door een echte app heen ging.

Op het einde van de dag legden we de prototypes voor aan twee 18 jarige meiden. De ene jongere kreeg hulp van een Rotterdamse douwer omdat het voor haar heel moeilijk bleek om alles goed te regelen. Schrijnend is het dan om te horen dat je in Nederland op jonge leeftijd al snel in de schulden kunt komen. En bizar als je dan bedenkt dat binnen een kilometer afstand een andere 18 jarige meid alles zelf regelt maar dan met hulp van haar moeder. Beide meiden vonden de doos en de app erg handig en zagen zeker het nut in van beide. Hoe leuk is het ook als je een doosje vol verrassingen krijgt!

Donderdag 19 november Test & learn

De laatste dag hebben we de tips van de twee meiden nog verwerkt in de prototypes en hebben we nog een keer getest met een expert voor jongeren met een beperking, bij de 18 jarige van dag 1 en we hebben het nog rondgestuurd in onze kennissenkring. Een reactie: “Iemand heeft door dat ik jarig ben. Ze zijn me niet vergeten. Een doos speciaal voor mij…het is de combinatie van doos en app: o ja, het wordt nu serieus maar de stappen zijn wel duidelijk. Dus minder onzekerheid”
Een tweede reactie: “handig om alle info bij één te hebben en dat het wordt toegestuurd. Ook de QR code met app is handig. De doos zelf was een beetje half half. Handig voor de spullen die erin zitten, maar de vormgeving was zozo. Al met al positieve feedback van de doelgroep!”

En we hebben op donderdagmiddag teruggeblikt op deze vier intensieve, maar ook heel leerzame dagen. We zagen als team veel leerpunten zowel bij het resultaat als bij de ervaring als team. En we willen graag een vervolg geven aan onze prototypes. Uiteraard door dit vanuit ons netwerk Rotterdammer Centraal op te pakken omdat bijna alle dienstverleners iets kunnen betekenen in het ondersteunen van de Rotterdamse jongere. Dus heb je ideeën of wil je meedoen: laat het ons weten!

Tenslotte

Veel dank aan de Rotterdamse meiden die hebben meegedacht met ons.
En dank aan Kim, Debora, Janneke, Jolande, Marco, Randy, Elke, Wilma en Petra voor jullie enthousiasme en betrokkenheid. Het was een hele mooie ervaring, en wordt vervolgd!

Podcast

Over onze ervaringen tijdens de design sprint week is ook een podcast opgenomen. Deze kun je vinden op: : https://www.gebruikercentraal.nl/podcast/