Het geheel is meer dan de som van de delen: 1 + 1 = 4
De ontmoeting
Wat gebeurt er als een gepassioneerde verenigingsmanager van een Rotterdamse voetbalvereniging in gesprek gaat met een gedreven oprichter van een bedrijf én netwerk op het gebied van datamanagement? Dan krijg je de meest toffe experimenten die je nooit van achter een bureau kunt bedenken….
Raymon en Ronald hebben allebei gemeen dat ze enorm veel energie hebben. En zich graag inzetten om Rotterdam een stukje mooier te maken. Raymon doet dat vanuit voetbalvereniging SV Charlois en Ronald werkt vanuit zijn recentelijk opgerichte data ambassade netwerk.
Diefstal van kunstgras
In april dit jaar werd voetbalvereniging SV Charlois onaangenaam verrast door de diefstal van een stuk kunstgras. Dit was al de tweede keer dat dit gebeurde. Raymon en Ronald bedachten er iets op. Hoe mooi zou het zijn als we een aantal jonge leden de mogelijkheid bieden aan de slag te gaan met sensoren, en met die sensoren zo het terrein beter beveiligen? Zo gezegd, zo gedaan.
Samen in actie
Larissa en drie jonge voetballers van de club kwamen de afgelopen 7 weken elke woensdagavond – digitaal of bij de club – bij elkaar om samen met Ronald de wondere wereld van sensoren te ontdekken. Larissa is van huis uit opgeleid als adviseur sport en maatschappij bij de Hogeschool InHolland. Voetballen doet ze al sinds ze een jong meisje is en sporten is haar passie. Het passende werk ligt alleen niet voor het oprapen, dus de kans om sport te verbinden met het Internet of Things maakte haar wel nieuwsgierig.
Ronald heeft vele jaren ervaring als data specialist in zijn eigen bedrijf. Hij weet hoe het werkt om data te ontsluiten voor bedrijven en overheden. Maar sensoren in een LoRa netwerk plaatsen en aan laten sturen door een paar jongeren, is voor hem ook een flinke uitzoek klus. Hij heeft vele uren in de avond doorgewerkt om voor de jongeren van SV Charlois een toffe en leerzame ervaring te creëren. En is daarbij geholpen door zijn broer die gespecialiseerd is in sensoren en Internet of Things.
Als ik met Larissa spreek, noemt ze dan ook het LoRa netwerk alsof het iets heel normaals is om over te praten. En ze vertelt ronduit over de leuke opdrachten die ze van Ronald heeft gekregen. Hoe ze een kastje hebben geplaatst om het LoRa netwerk te verbinden aan het wifi netwerk van SV Charlois. Hoe ze thuis vanaf de bank een opdracht uitvoerde waardoor in het huis van Ronald het licht ‘aan’ het ‘uit’ ging. En hoe ze zelf de sensoren langs het voetbalveld heeft geprogrammeerd zodat er tussen 12 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends meldingen verstuurd worden als er teveel bewegingen worden waar genomen.
Unieke ervaring
Ronald vertelt me hoe leuk hij het heeft gevonden dat hij vier van zulke enthousiaste jongeren op weg heeft kunnen helpen. Geen “kaders”, “ja maars” of “business case” belemmeringen die hij in het dagelijks werk regelmatig tegenkomt. Nee, het zijn jongeren die gewoon nog een half uurtje langer blijven hangen om nog meer te leren. En die enorm onbevangen meedoen en graag meewerken. En dat terwijl er wekelijks wel huiswerk was.
Dat ze enorm veel plezier hebben gehad, blijkt wel uit de foto’s. Dat de velden nu ook beter beveiligd zijn, lijkt bijna een bijkomstigheid. Maar dat is het niet. Juist door techniek te koppelen aan een herkenbaar en nuttig doel, ontstaan er mogelijkheden die anders niet waren ontstaan. Larissa was anders nooit in contact gekomen met de mogelijkheden van sensoren in haar opleidingsgebied.
Petje af voor Ronald en Raymon dat ze dit toffe experiment gestart zijn. En wie weet wat er nog volgt, want dromen zijn er genoeg! Dit eerste experiment is in ieder geval al een succes vanwege de unieke ervaring die Larissa, Daryn, Younes en Mike hebben kunnen opdoen hierdoor. En zo kan het zijn dat 1 + 1 zo maar 4 wordt.
Dromen van Raymon, gemaakt door Peter Jos de Jong